Duurzaam bouwen


De regels wat betreft duurzaam bouwen worden steeds verder aangescherpt, gelukkig begint iedereen zich steeds meer verantwoordelijk te voelen om zuinig om te gaan met het milieu. Voor DIV architecten staat duurzaamheid iedere keer weer centraal, duurzaam is standaard!
Er wordt geprobeerd voor iedere opgave steeds weer te zoeken naar duurzame oplossingen. Hierin is een architect natuurlijk sterk afhankelijk van de wensen en de mogelijkheden van een opdrachtgever, hoever wilt u gaan om te investeren in duurzaamheid. Uiteindelijk leveren de investeringen geld op maar er moet wel budget zijn om te investeren. Hieronder volgen een aantal mogelijke duurzame oplossingen:

In eerste instantie hergebruik van gebouwen. Er blijft maar gebouwd worden terwijl er momenteel een enorme leegstand is. Gebruik die gebouwen, dan hoeft er geen energie (en geld) gestoken te worden in nieuwbouw. Renoveer ze, en pas ze aan,aan de wensen en eisen van deze tijd of geef ze een restyling met een eigentijdse uitstraling.

Energiezuinige toepassingen. Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden op het gebied van installaties om energie te winnen of een gebouw zelfvoorzienend te maken (pv-cellen, warmtepomp, aanwezigheidsdetectie, betonkernactivering, warmteterugwinning, warmtekoude-opslag in de bodem, zonne-energie, enz.). Maar ook ontwerpkeuzes als oriƫntatie van een gebouw, positionering van de gevelopeningen, daglichttoetreding, materialisatie, isolatie e.d. zijn van groot belang. Al in een vroeg stadium kunnen er belangrijke beslissingen genomen worden.

We bouwen voor de lange termijn, flexibel bouwen is dus een belangrijk uitgangspunt waar rekening mee gehouden moet worden. Vrij indeelbare vloeren waardoor een gebouw voor meerdere doeleinden en concepten gebruikt kan worden, nu en in de toekomst.

Wat voor materialen worden er toegepast, probeer zoveel duurzame materialen toe te passen! Materialen die hergebruikt kunnen worden, duurzaam ontwikkeld worden of die een lange levensduur hebben.

Het is mogelijk dat een extra investering tijdens de bouw in korte tijd terug verdiend kan worden en in de toekomst zelfs geld gaat besparen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderhoudsarme materialen als aluminium kozijnen, makkelijk te reinigen HPL wanden of gietvloeren.

Een slechte kwaliteit van het binnenmilieu leidt tot meer gezondheidsklachten, een goed binnenklimaat verbetert het comfort van een gebouw. Een gebouw moet licht zijn, een goede luchtkwaliteit (een goede ventilatie is van groot belang) en de juiste temperatuur hebben.