Hoofdrioolgemaal gemeente ridderkerk

Winnend prijsvraagontwerp voor een rioolgemaal aan de drukke doorgaande Rotterdamseweg. Opgave was een bijzonder, herkenbaar en duurzaam gebouw.
Het programma (een aantal pompen en leidingen) vraagt om een functionele vorm. Om toch tot een bijzonder ontwerp te komen is het volume gekanteld en op een transparante 'sokkel' in het water gezet waardoor het mogelijk wordt van buitenaf in de kelder van het gemaal te kijken.
Als gevelmateriaal wordt cortenstaal toegepast, dit krijgt na verloop van tijd een roestbruine kleur waardoor het goed in gaat op de omliggende natuur. Voor de plint worden schanskorven met basaltkeien toegepast waardoor het geheel een natuurlijke uitstraling krijgt.

Het dak is richting het zuiden opgetild waardoor de helling optimaal is voor het toepassen van pv-cellen, deze zorgen voor de benodigde elektriciteit om het gebouw en het naastgelegen viaduct 's avonds te voorzien van (led) verlichting.

Ook de toegangsbrug is geïntegreerd in het ontwerp, hiervoor worden dezelfde materialen gebruikt en deze opent zich steeds verder naarmate hij het gebouw nadert.

Medio 2013 zullen de bouwwerkzaamheden starten.

gemaal w01

gemaal w02 gemaal w03